Paul van Ingen
 


In de periode van Augustus 2006 tot Augustus 2010 hebben wij in Bangalore/India gewoond en gewerkt.
Op gezette en ongezette tijden schreven we onze ervaringen op.
Hier vind je een overzicht van deze dagboekjes ..
Een link naar specifieke informatie over het 3D Leefbaarheids project vind je hier ook.

 

    

          www.paulvaningen.nl         www.in-z.nl         www.wijkinzicht.nl


 
 
 
 

 
 India - 01 - Aankomst

 

August 1st, 2006

Gearriveerd in Bangalore. Prettige vlucht gehad. Vreemd gevoel. Geen huis, geen auto, geen eigen terrein meer, alleen een paar koffers, een paar containers opgeslagen of onderweg .. ’t lijkt op vakantie, maar ’t voelt anders. Tijdens de verhuizing bij Marjolein doorgebracht – dat was wel rustig en relaxed.

Toen nog een paar dagen naar Frankrijk. Wat gereden, gegeten, en bekeken – Francois Morellet – mijn favoriete kunstenaar.
Altijd lekker en altijd een vakantiegevoel bij een wit wijntje en een stokbroodje.

De laatste nacht bij Marjolein, wat afscheid genomen en toen op de laatste avond nog in het Hilton hotel op Schiphol doorgebracht : dat was een dure – want korte nacht. Wel leuk om Corine en ma nog even te zien en gedag te zeggen.

We zijn hier vandaag naar ons nieuwe huis wezen kijken – ’t was groter dan we dachten.
3 slaapkamers en een gastenverblijf. ’t Zag er netjes en schoon uit. Nu nog beslissen welke apparatuur we moeten huren en welke we moeten kopen. Dat gaan we van de week zien.  

Morgen komt onze nieuwe auto – en chauffeur – we zijn benieuwd.
De auto kennen we al : een Toyota Innova, maar de chauffeur nog niet. Als die net zo innovatief is als de auto dan komt ’t wel goed.

Vanavond bij een modern Indiaas restaurant gegeten. Veel personeel. De scheppen elke keer eten voor je op, en schenken je na elke slok een beetje drinken bij .. Ik zei tegen Yara : over twee jaar komen we in Nederland terug en dan weten we niet eens meer hoe we eten op moeten scheppen en drinken moeten inschenken. Ach zei Yara, dan nemen we toch gewoon zo’n ventje mee naar huis ..

August 2nd, 2006

Vandaag de papieren voor de FRRO registratie klaargemaakt. We hebben er niet veel fedusie in dat dat snel geregeld wordt, maar we zullen zien. Het kostte onze nieuwe chauffeur veel moeite een kantoortje te vinden van een immigratie bureau. Uiteindelijk bleek dat het 5 minuten lopen vanaf ons appartement was. Toen hadden we al wel 1.5 uur rond gereden, gevraagd, gebeld enzovoort. Toen we ’t uiteindelijk gevonden hadden leek de chauffeur opgelucht, en begon mee te lachen met de giechelbui van Yara. Misschien pieste ie wel bijna in z’n broek.
Ook 2e hands meubilair uitgezocht vanochtend. Bij de stoelen, matrassen en andere spullen zei Tineke steeds : Wel goed uutkloppu he ! Adams Furniture : een geweldige belevenis – de winkel van malle pietje in het kwadraat.
Daarna naar een huishoudwinkel om potten en pannen uit te zoeken .. wat een meuk hadden die lui. 3 verdiepingen met een combinatie van Blokker, Novy, en nog wat van die zaken. Ik had m’n foto-tas om en bij elke beweging die ik maakte moest Yara weer een stapel glazen, potten, pannen of iets anders rechtzetten, oprapen of wegmoffelen.

We zullen zien. We werken er nu naar toe om komende Zondag naar onze woning te vertrekken.
Aan’t eind van de middag in een kunstwinkel/galerie geweest. Mooie schilderijen en lijsten : INDU  Art & Frames. Hij vertelde dat er Art-Supplies winkels zitten op Commercial Road, daar kan ik nog wel Acryl verf en doeken kopen als ik een creatieve bui heb.. eigenlijk wil ik wat rond-gespannen doeken laten maken van 1m diameter .. dat zullen ze hier toch wel kunnen ..
Werk van de kunstenaar RAO (Mumbaj) sprak ons wel aan ..
Ook andere abstracte werken waren beslist de moeite waard.

August 4th, 2006

Komende zondag verhuizen zal niet gaan – ’t zal wel wat later worden. Gisteren hebben we witgoed en bruingoed gekocht en gehuurd, en ook de definitieve lijst van te huren spullen doorgegeven. We hebben afgesproken dat alles op zaterdag middag rond 12:00 wordt afgeleverd.
Dus dan staat er een nieuwe platte SAMSUNG LCD TV op een oude-doos-meuk-bijzet-tafeltje.
Nou ja – we zien het allemaal wel – en ’t is maar voor tijdelijk.
Wat opmerkelijk is, is dat de winkel alle spullen aflevert, maar dat er van elk apparaat ook nog een medewerker komt om een demonstratie te geven van het apparaat.

Gisterenavond gegeten bij Le Meridien, het restaurant van het dure hotel waar we eerder hebben gelogeerd. De vriendelijke ober en koks herkenden Yara meteen (klantenbinding : doe leuk tegen de kinderen) Het eten was weer heerlijk !

We beginnen ons wat te ergeren aan de chauffeur. Hij is niet zo spraakzaam, en rijdt zo af en toe wat agressief, hard toeterend dat kleinere auto’s aan de kant moeten – lichtsignalen gevend etc. Omdat ie niet uit Bangalore zelf komt weet ie vaak de weg niet en moet ie vragen, bellen, weer vragen en weer bellen .. begint een beetje irritant te worden. We zullen zien.

Vanochtend zijn we bij Drapes (Infantry Road) geweest om gordijnen uit te zoeken. De keuze was reuze. Wat een soorten stof en motieven. Een bediende met een grote schaar met messing handvat knipte stukjes af van de stoffen die we hebben uitgekozen. Morgen (ook zaterdag om 12 uur) komt er iemand van Drapes langs om de ramen op te meten en een offerte te maken.
We zijn benieuwd. Yara heeft witte stof met balletjes uitgezocht.

Op de terugweg naar het appartement langs Nilgiris gereden in Brigade Road – de levensmiddelen zaak .. voor 20 Euro schoonmaak spullen gekocht. Een rijk assortiment waarvan we moeten zien wat het beste is. Die spullen, een koffer en wat ander goed hebben we vast naar ons nieuwe huis gebracht .. wat een ruimte.

Tussendoor nog een contract afgesloten met Airtel – om een telefoon en internet verbinding in onze nieuwe woning aan te leggen. Dat was een snelle jongen die goed wist wat’ie deed. Als alles goed is wordt alles maandag of dinsdag aangesloten.

Morgen gaan Yara en Tineke naar het nieuwe huis om schoon te maken en alle mannetjes binnen te laten. Vanavond gegeten bij Rendez-Vous – Euro restaurant. Steak en friet – en een pot bier – Ja, dit is India!

Opmerkelijk bericht in de krant vanochtend .. de verdachten van de aanslag in Bombay een aantal weken geleden hadden ook een plan om een aanslag te plegen in Electronic City (daar ga ik werken) in Bangalore, met als doel de IT en financiele wereld in India te ontregelen .. goed dat ze gepakt zijn, maar zijn er nog meer ..?
Ook : SAP investeert de komende 5 jaar 1 miljard dollar in India om z’n development en support centers uit te breiden met 4000 medewerkers.
Welkom in Bangalore ! 

August 5th, 2006

Zaterdag – Yara en Tineke zijn in de woning aan’t schoonmaken en ontvangen de goederen.
Ik ben in ons appartement wat aan’t rommelen en plannen aan ’t maken voor de komende werkweek.
Hier een korte foto-impressie van de eerste dagen.

 
onze (huur)auto met onze bezittingen                                  aankomsthal/douane Bangalore Airport

 
Chaitanya Armadale – Villa 27 – de voordeur                                                                de woning


marmer motief in de vloer – ons nieuwe logo !

 
repareer een automotor                                                     branden van pinda’s
 

 
    bidden op dak                                                                en, hoe voelen we ons ?