Paul van Ingen
 


In de periode van Augustus 2006 tot Augustus 2010 hebben wij in Bangalore/India gewoond en gewerkt.
Op gezette en ongezette tijden schreven we onze ervaringen op.
Hier vind je een overzicht van deze dagboekjes ..
Een link naar specifieke informatie over het 3D Leefbaarheids project vind je hier ook.

 

    

          www.paulvaningen.nl         www.in-z.nl         www.wijkinzicht.nl


 
 
 
 

 
 India - 18 - Het Blauwe Kastje

 

Langs de weg staat een kastje.
Een blauw kastje. Een blauw kastje op een betonnen sokkel
Het kastje staat zomaar langs de weg.

Er staat op : SGT-00-20.
Wat zou dat voor ’n kastje zijn ?
Het heeft een deurtje en is afgesloten met een hangslot.
Een mooi dakje heeft ie – er mag blijkbaar geen water in-regenen.

SGT-00-20.

Zelfs Google weet niet wat dit is. Normaal vind je bij elke willekeurige lettercombinatie wel een paar ‘matches’. Iemand die het registratienummer van z’n geboorte-akte ergens op internet heeft achtergelaten, een auto-gek die z’n kenteken trots op z’n web-log heeft vermeld, een Indiaas electriciteitsbedrijf dat al haar kastjes genummerd heeft, en daar zo trots op is dat ze allemaal vermeld staan met hun GPS lokatie .. maar nee.
Van dit registratie nummer geen google-teken.
Eigenlijk is het natuurlijk tegenwoordig zo dat wanneer iets via Goolge niet te vinden is het eigenlijk niet bestaat. Dit kastje bestond ook eigenlijk niet – wie let er nou op zo’n kastje langs de weg..

Er zijn een paar vragen. Prangende vragen :

1) Waarom is het kastje blauw ? Heeft die kleur een betekenis. Normaal zijn gasleidingen geel – dus het zal wel niet met gas te maken hebben. Blauw heeft toch meer met water te maken – maar alles wat in India met water te maken heeft dat lekt. En ik zie hier geen vocht uitlopen. Alles is kurkdroog. Blauw is hier ook de kleur van het eletriciteitsbedrijf : ‘Bescom’. Maar Bescom schildert op al haar eigendommen – oud of nieuw, groen of paars z’n naam – en hier staat geen Bescom op. De kleur blijft een raadsel. Misschien had de opdrachtgever van het kastje de schilder op een vrijdagavond een vage  opdracht gegeven om het kastje te schilderen – en had de schilder nog een restje blauw en dacht – voor zo’n klein kastje net genoeg ..

2) Wat zit er in dit kastje ?De afmetingen zijn misschien 25x50 cm en 40 cm hoog. Wat kan daar nou in. Een paar flessen cola, een paar kokosnoten.. een kleine gereedschapskist – een paar blikken blauwe verf..  Het hangslot is niet verroest – ’t lijkt er dus op dat het kastje nog regelmatig gebruikt wordt. Blijkbaar niet voor levensmiddelen. Wat dan ?

Misschien bedrading ! Maar waar gaat die bedrading naar toe en waar komt ’t vandaan. En welke signalen gaan er allemaal door dit kastje .. televisiekanalen ? Telefoongesprekken ? Mag dat kastje dat allemaal zien en horen ?
Heeft dat kastje wel een non-disclosure getekend ? Dat kan toch niet zomaar allemaal. Als we alle kastjes al gaan laten meeluisteren en meekijken waar gaat dat naar toe zeg.
’t Deurtje staat ook nog op een kier – iedereen kan maar zo meeluisteren en kijken.

3) Wie heeft de sleutel van het hangslot ? Is het misschien een monteur die de sleutel aan een bosje heeft hangen. Op de sleutel is gegraveerd : ‘SGT-00-20’. Ik zou de volgende keer een kortere combinatie nemen.
Waar laat de monteur zijn sleutels als-ie thuiskomt? Op tafel – zodat de kinderen des huizes er nog even mee mogen rammelen voor het naar bed gaan? Is dat wel veilig – kan de zoon niet ’s morgens de sleutels zo mee naar school nemen en aan wildvreemde kinderen aanbieden, zodat ook zij, en hun ouders naar het kastje kunnen gaan en zomaar kunnen meeluisteren en meekijken? ’t Moet toch niet gekker worden.

Dan zijn er nog minder prangende vragen :

4) Wie heeft besloten dat het kastje hier moest komen te staan – is daar wel goed over nagedacht ?

Waarom staat dat kastje geen 30 feet verderop ? Is daar wat tegen soms ? De mensen 30 feet verder willen ook wel graag zo’n kastje voor hun deur – en een sleutel van het hangslot. Welke ambtenaar heeft dit besloten. Misschien is het wel niet eens besloten een heeft de beton-storter gewoon gezegd : ‘hier komt-ie’. Maar dat is natuurlijk niet acceptabel. Als we het aan een willekeurige betonstorter gaan overlaten waar de kastjes komen dan is het einde zoek – zo iemand heeft toch ook geen idee van de consequenties. Die denkt niet na over voetgangersstromen, logistieke processen, lengte van bedrading – woon-werk verkeer of andere zaken van importantie. En we mogen het deze beste brave burger ook niet kwalijk nemen, want per slot van rekening heeft deze man er niet voor geleerd – nee hij is betonstorter geworden omdat ie niet veel meer aan z’n hoofd kan hebben dan betonstorten.

Deze zaken moet natuurlijk goed geregeld worden. En betreffende ambtenaren moeten hier goed voor opgeleid worden. Er moet toezicht komen op het vaststellen van de trainingbudgets voor deze ambtenaren komend jaar.

5) Wie heeft dit nummer toegewezen ? Misschien maakt het wel deel uit van een grote georganiseerde misdaad organisatie, die een wereldwijd netwerk hebben van deze kastjes. Met gecodeerde tekens. De kastjes worden gebruikt om illegale waren te verspreiden. Er zijn ‘lopers’ die onopvallend langs de kastjes gaan, er illegale handel inleggen die door anderen weer wordt opgehaald.

Grote witwas operaties van zwart geld worden hierdoor geregeld. Via hun telefoons en hun ‘oortjes’ hoor je deze mensen vaak dit soort codes doorgeven : Vijay : SGT-00-20, morgenavond 21:30 – tuut tuut tuut .. een korte boodschap is vaak voldoende.

Als u bij u in de buurt een vergelijkbaar kastje ziet staan, of een verdacht kastje met een cijfer/nummer aanduiding geeft u dat dan onmiddellijk door aan de plaatselijke politie.

Alvast bedankt voor uw medewerking.